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Follow-up Questions re the Closing Disclosure & 
Transactions Involving a Seller 

We dedicated the April 2016 BCG Monthly Telephone Briefing to frequently 
asked questions about the TILA-RESPA Integrated Disclosure (TRID) rule.  Here are 
two follow-up questions we promised to address following the Briefing. 

Question #1:  On April 12, 2016, the CFPB presented an Outlook Live Webinar 
titled “Know Before You Owe Mortgage Disclosure Rule: Post-Effective Date Questions 
& Guidance.”  During that webinar, the CFPB answered the following question: “When a 
separate disclosure is provided to the seller, is the settlement agent required to provide 
the creditor with a copy of the seller’s Closing Disclosure?”  (Emphasis in original.)   

The CFPB responded “Yes.”  First, the CFPB referred to Section 
1026.19(f)(4)(iv), which provides that if the creditor and settlement agent provide the 
consumer’s and seller’s Closing Disclosures as separate documents, the settlement 
agent must provide to the creditor a copy of the seller’s Closing Disclosure.  Thereafter, 
the CFPB stated that “[t]his also facilitates the creditor’s compliance with its record 
retention requirements under Section 1026.25(c)(1)(ii), which, among other things, 
requires the creditor to maintain a copy of the seller’s Closing Disclosure for five years 
after consummation and, in the event the mortgage loan is sold or transferred, to 
include the seller’s Closing Disclosure as part of the loan file to the new owner or 
servicer.”   

Question #2:  Please confirm the CFPB’s response to the following question 
during the same Outlook Live Webinar:  “When separate disclosures are provided to the 
consumer and the seller, must seller-paid real estate commissions be included on 
page 2 of the consumer’s Closing Disclosure?”  

The CFPB also responded “Yes” to this question.  We would summarize the 
CFPB’s rationale as follows.  Even if the Closing Disclosure to the seller and borrower 
will be separate disclosures, “loan costs and other costs paid by the seller may not be 
omitted from the consumer’s Closing Disclosure and, therefore, must be included.”  
(Emphasis added.)  This includes seller-paid real estate commissions, which must be 
disclosed in Section H.–Other (in the Other Costs table).  Comment 38(g)(4)-1.   


